کاهش، رفع و درمان علائم یائسگی در زنان

یائسگی زمانی رخ می‌دهد که دوران قاعدگی یک زن به طور دائم متوقف گردد. دوره قاعدگی می‌تواند برای مدتی متوقف شده و سپس دوباره شروع شود. بنابراین یک زن، تنها در صورتی یائسه است که به مدت یک سال دوره قاعدگی نداشته باشد. با مطالعه این مقاله، شما در مورد یائسگی و راه‌هایی برای قوی و سالم ماندن و دوری از مشکلات واژن در طول یائسگی، اطلاعات بیشتری خواهید یافت.

یائسگی چه زمانی رخ می‌دهد؟


زمان شروع علائم یائسگی در زنان برای هر زن متفاوت است. متوسط سن زنانی که آخرین دوره قاعدگی خود را گذرانده‌اند، 51 سال است. اما یائسگی در هر زمانی بین سن 40 تا 59 سالگی، امری طبیعی است. سن شروع یائسگی یک زن اغلب همانند سن یائسگی مادر اوست. اگر دوره قاعدگی شما زودتر از موقع متوقف شده است (قبل از 40 سالگی)، پزشک می‌تواند با یک آزمایش خون مشخص کند که آیا شما واقعا" در دوران یائسگی به سر می‌برید و یا علت دیگری برای توقف دوره قاعدگی شما وجود دارد.

یائسگی یک فرآیند تدریجی است که می‌تواند چندین سال طول بکشد. اما شما تنها زمانی یائسه هستید که به مدت 12 ماه دوره قاعدگی نداشته باشید. زنانی که هر دو تخمدان خود را با عمل جراحی از دست داده‌اند، دچار "یائسگی ناشی از جراحی" می‌شوند.اگر رحم یک زن برداشته شده است، اما تخمدانها در بدن قرار دارند، دوره قاعدگی او متوقف می‌شود، اما دچار یائسگی ناشی از جراحی نخواهد شد.

علائم و نشانه‌های یائسگی


در ماه‌ها و یا سال‌های منتهی به یائسگی (دوران پیش یائسگی)، شما ممکن است این علائم یائسگی در زنان را تجربه کنید:

  • دوره‌های نامنظم قاعدگی
  • خشکی واژن
  • گرگرفتگی  ، گرگرفتگی یکی از عوارض شایع سن یائسگی است که به صورت بالا رفتن ناگهانی دمای بدن، گرم شدن پوست و تعریق بروز می‌یابد و پشت سر گذاشتن دوره یائسگی را برای بانوان مشکل می‌سازد. پوشیدن لباس‌های تنگ، اضطراب داشتن یا مصرف الکل، کافئین و غذاهای تند علت گرگرفتگی یائسگی می‌شود. پوشیدن لباس‌های سبک و راحت، نوشیدن جرعه جرعه آب یخ، ورزش و مصرف بعضی داروها از گرگرفتگی جلوگیری می‌کند.
  • عرق شبانه
  • مشکلات خواب
  • تغییرات خلقی
  • افزایش وزن و متابولیسم کند
  • کم‌پشت شدن مو و خشکی پوست
  • از دست دادن حجم و توپری سینه‌ها

عوارض ناشی از یائسگی


پس از یائسگی، خطر ابتلا به بیماری‌های خاصی افزایش می‌یابد. نمونه‌های آن عبارتند از:

بیماری‌های قلبی و عروقی- هنگامی که سطح استروژن بدن کاهش می‌یابد، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی - عروقی افزایش می‌یابد. بیماری قلبی، علت اصلی مرگ و میر در زنان و همچنین در مردان است. بنابراین انجام ورزش منظم، رژیم غذایی سالم و حفظ وزن طبیعی، بسیار مهم است. با پزشک خود در مورد راه‌های محافظت از قلب خود مانند کاهش کلسترول خون و یا فشار خون بالا مشورت کنید.

پوکی استخوان- این عارضه باعث شکننده و ضعیف شدن استخوان‌ها و منجر به افزایش خطر شکستگی استخوان می‌شود. در طول چند سال اول پس از یائسگی، ممکن است با سرعت زیادی تراکم استخوان شما کاهش یابد، که این موجب افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان می‌گردد. زنان یائسه‌ای که مبتلا به پوکی استخوان هستند، مستعد شکستگی‌های لگن، مچ و ستون فقرات خود هستند.

سوزش و تکرر ادرار- همزمان با کاهش قابلیت ارتجاعی بافت واژن و مجرای ادرار، شما ممکن است به صورت مکرر و ناگهانی، میل شدید به ادرار کردن داشته باشید و به همراه آن، بی‌اختیاری ادرار و یا دفع ادرار هنگام سرفه، خنده و یا بلند کردن اجسام (بی‌اختیاری ناشی از فشار) را تجربه کنید. همچنین ممکن است اغلب اوقات مبتلا به عفونت‌های دستگاه ادراری باشید. تقویت عضلات کف لگن با تمرینات "کیگل" و استفاده از یک استروژن واژینال موضعی، ممکن است به کاهش علایم بی‌اختیاری ادرار کمک کند.

عملکرد جنسی


در سال‌های نزدیک به یائسگی، شما ممکن است تغییراتی در فعالیت جنسی خود مشاهده کنید. برخی از زنان می گویند که از رابطه جنسی بیشتر لذت می‌برند، زیرا دیگر در مورد باردار شدن نگران نیستند که میتواند یک علت سرد مزاجی زنان در یائسگی باشد. سایر زنان می‌گویند کمتر از قبل در مورد رابطه جنسی فکر می‌کنند و یا از آن چندان لذت نمی‌برند.

برای تغییرات در تمایلات جنسی زنان در این دوره از زندگی، چند علت احتمالی وجود دارد، از جمله:

  • کاهش هورمون می‌تواند موجب خشکی واژن گردد که به نوبه خود باعث نزدیکی دردناک و ناراحت کننده می‌شود.
  • کاهش هورمون می‌تواند میل جنسی را کاهش دهد.
  • عرق شبانه می‌تواند موجب مختل شدن خواب، خستگی بیش از حد و در نتیجه عدم آمادگی برای رابطه جنسی ‌گردد.
  • تغییرات احساسی و خلقی می‌تواند موجب احساس استرس بیش از حد و مانع رابطه جنسی گردد.
  • افزایش وزن. بسیاری از زنان در طول دوران یائسگی و بعد از یائسگی، دچار افزایش وزن به دلیل کند شدن سوخت و ساز بدن می‌شوند. شما ممکن است نیاز به غذای کمتر و ورزش بیشتری داشته باشید، فقط برای اینکه بتوانید وزن فعلی خود را حفظ کنید.

یائسگی و آتروفی واژن


 

آتروفی واژن یک بیماری بسیار شایع به ویژه در میان زنان یائسه (یائسگی طبیعی یا ثانوی) و یا در زنانی است که در دوره بعد از زایمان به سر می‌برند. منطقه وولوواژینال، نسبت به کاهش استروژن بسیار حساس است و عواقب آن تاثیر مستقیم بر کیفیت زندگی زنان می‌گذارد، از جمله: سستی مخاط واژن، خشکی واژن، خارش و سوزش، درد در هنگام نزدیکی.

روش‌های کاهش عوارض یائسگی در زنان


یائسگی یک بخش طبیعی از روند زندگی یک زن است که نمی‌توان آن را درمان نمود و یا از آن جلوگیری کرد. با این حال با انتخاب شیوه زندگی سالم و روش‌های درمانی مناسب، می‌توان بسیاری از علائم آن را مدیریت کرد و یا از عوارض آن جلوگیری نمود.

مونالیزا تاچ: اولین درمان واژینال با لیزر برای مبارزه با اختلالات یائسگی

مونالیزا تاچ یک روش درمان دائمی، با حداقل تهاجم و با استفاده از لیزر است که به عنوان یک درمان انقلابی برای عوارض ناشی از پیری بر بافت‌های داخلی اندام تناسلی زنان، شناخته شده است. این فن آوری جدید، شامل یکی از پیشرفته‌ترین تکنیک‌های جوان سازی با نور لیزر است و یک روش ایمن و کارآمد بر اساس یک سیستم ابتکاری موسوم به SmartXide2 می‌باشد.

روش مونالیزا تاچ، با کمک یک منبع لیزر CO2 که نور پالسی را ساطع می‌کند، روشی مطمئن و دارای سطح عملکرد بسیار بالاست که به خصوص برای چنین درمانی طراحی شده است. استفاده خلاقانه از لیزر فرکشنال می‌تواند به احیای حالت رشد مجدد (تروفیک) در منطقه وولو- واژن کمک کند.علاوه بر این تکنیک مونالیزا تاچ، اثرات جانبی مانند هورمون درمانی، ایجاد نمی‌کند. همچنین یک روش مناسب برای درمان بافت‌های واژن، پس از عمل جراحی برای تومورهای وابسته به دستگاه تناسلی زنان (پستان، تخمدان، رحم، وولو و واژن) می‌باشد.

در طول دوره یائسگی ، واژن مستعد از دست دادن حجم تورم و هیدراتاسیون بافت‌های آن است که در نتیجه، باعث احساس ناراحتی واژن می‌شود.

برخی از علائم اصلی این ناراحتی جسمی شامل خارش وولو، خشکی، سوزش و درد در حین نزدیکی است که اغلب منجر به افت کیفیت زندگی روزمره می‌گردد.

هورمون درمانی

هورمون درمانی به معنی تجویز استروژن به تنهایی (برای زنانی که هیستروکتومی انجام داده‌اند) و یا ترکیب استروژن و پروژسترون برای بیماران یائسه است که برای غلبه بر علائم مربوط به آتروفی ادراری و مهم‌تر از آن، اثرات منفی کمبود ناگهانی استروژن بر سیستم‌های عصبی قلبی و عروقی، اسکلتی و اتونوم انجام می‌شود.

به طور خاص، تجویز استروژن به تنهایی، درمانی موسوم به استروژن درمانی(ERT) است. %10-25% از زنانی که تحت هورمون درمانی سیستمیک قرار می‌گیرند، همچنان از نشانه‌های مربوط به آتروفی ادراری رنج می‌برند. این امر علاوه بر مسئله اثرات بلند مدت مصرف هورمون‌ها، توجیهی است برای اینکه درمان سیستمیک برای زنانی که صرفا" از علائم واژنی رنج می‌برند، به ندرت تجویز می‌شود.

درمان موضعی واژینال یا استروژن درمانی ترانس درمال

استفاده از روش موضعی معمولا" برای درمان اتروفی واژن تجویز می‌شود. در این روش، بیمار باید یک کرم حاوی هورمون را به طور مستقیم در واژن استعمال کند. استروژن توسط دیواره‌های واژن جذب شده و وارد گردش خون می‌گردد، مگر در صورتی که آماده سازی قبلی برای جلوگیری جذب استروژن در نظر گرفته شده باشد.عوارض جانبی احتمالی شامل درد پستان، درد ناحیه پرینه و خونریزی رحمی می‌باشد، که باید بلافاصله به پزشک اطلاع داده شود. این درمان در برخی موارد، از جمله در صورت وجود خونریزی واژینال / رحمی با علت نامعلوم و یا در زنان مبتلا به سرطان مخاط رحم، ممنوع است.

لیزکننده‌ها و مرطوب کننده‌های واژینال

در صورتی که آماده سازی استروژن مورد نظر نباشد و یا موثر واقع نشود، استعمال مرطوب کننده‌ها و لوبریکانت‌های واژینال به صورت موضعی و به طور مداوم می‌تواند علائم مربوط به خشکی واژن را کاهش دهد. این محصولات، که ترکیبی از عوامل ترمیم کننده و محافظ محلول در آب و حاوی مواد غیر هورمونی است، دارای اثرات درمانی بر روی اپیتلیوم واژن می‌باشد. درمان غیر هورمونی (در برابر درمان‌های هورمونی) به ویژه برای زنان در نظر گرفته می‌شود و یا برای افرادی که به علت سرطان قبلی، در معرض حساسیت به هورمون قرار دارند.

طرز کار روش مونالیزا تاچ چگونه است؟


 

مونالیزا تاچ به طور طبیعی و بدون درد بر عوارض یائسگی غلبه می‌کند. عمل نوین لیزر واژن تحت کنترل سیستم‌های کامپیوتری مناسب، به طور موثری موجب بازسازی الیاف ضعیف شده ناشی از پیری و در عین حال القای تولید کلاژن جدید می‌گردد. با استفاده از این روش، حجم مخاط را می‌توان تنظیم کرد، تغییر شکل داد و رطوبت و خاصیت ارتجاعی آن را به شیوه‌ای کارآمد و بدون درد، بازگرداند.

D-پالس، یک تکنولوژی خاص است که بهترین روش درمان برای دیواره‌های واژن است. این دیواره‌ها متشکل از مخاط و بافت ظریف با ظرفیت بسیاربالا برای احیا شدن است، که مسلما" استفاده از تابش نور پالسی متناسب که نه اولترا پالس (بیش از حد "سرد و عمیق) و نه سوپر پالس (بیش از حد گرم و سطحی) باشد، بسیار ضروری است. عمل آن شامل تبخیر بخش کوچکی از مخاط است که بیشتر از سایر قسمتها کراتینیزه است، سپس مقدار مناسبی از حرارت برای تولید یک دناتوراسیون کافی و تحت کنترل، منتشر می‌گردد. در نتیجه، بدون هیچ گونه ‌تروما و با استفاده از مقدار مناسبی از انرژی لیزر، بازسازی بافت واژن تحریک می‌شود.

این درمان که می‌توان آن را پیشرفته‌ترین درمان وولو- واژن نامید، موجب بهبود شرایط فیزیکی زنان می‌گردد. با این درمان، زنان می‌توانند دوباره زنانگی مطلوب خود را بدست آورند و از بهبود کلی کیفیت زندگی و بهبود ارتباط با شریک زندگی خود بهره مند شوند.