لیزرتراپی برای درمان ریزش مو در زنان و مردان
ریزش مو یک بیماری بسیار شایع است و در اکثر مواقع روی زندگی اکثر افراد تأثیر میگذارد. اصطلاح پزشکی برای ریزش مو آلوپسی است. اکثر موارد مربوط به ریزش مو با بیماری سیستمیک یا داخلی و رژیم غذایی ضعیف ارتباطی ندارد. مو به سادگی میتواند در اثر عوامل ژنتیکی از پیش تعیین شده و روند کلی پیری نازک شود. لیزر درمانی مو برای درمان انواع الگوهای ژنتیکی ریزش مو در مردان و زنان، آلوپسی آندروژنتیک یا الگوی طاسی ریزش مو استفاده میشود. در بسیاری از موارد، لیزر درمانی میتواند ریزش موی مردان و زنان را درمان کند.
علل ریزش مو
در ادامه برخی از مواردی که باعث ریزش مو میشوند، شرح داده شده است:
- ریزش موی ارثی یا طاسی (همچنین به نام آلوپسی آندروژنیک شناخته میشود.)
- آلوپسی آرئاتا
- آلوپسی سیکاتریسیال (زخم)
- آلوپسی سانتریفوژ سنترال (زخم)
- زمینههای پزشکی
- برخی از انواع درمانهای سرطان
- رینگ ورم پوست سر
- تریکوتیلومانیا
- زایمان
- یائسگی
- استرس
- کاهش وزن
- مصرف بیش از حد ویتامین A
- کمبود پروتئین
- دریافت کم آهن توسط بدن
- اختلال در تغذیه
پزشکی
برخی از داروهای تجویزی میتوانند باعث ریزش مو شوند؛ از قبیل موارد زیر:
- رقیق کنندههای خون
- دوز بالای ویتامین A
- داروهایی که آرتریت، افسردگی، نقرس، مشکلات قلبی و فشار خون بالا را درمان میکنند.
- قرصهای جلوگیری از بارداری
- استروئیدهای آنابولیک (استروئیدهایی که برای ایجاد عضلات و بهبود عملکرد ورزشی استفاده میشوند) ممکن است باعث ریزش مو گردند.
نحوه مراقبت از مو
مدل موهای شما و حتی برخی از محصولاتی که برای موهایتان استفاده میکنید میتوانند باعث ریزش مو شوند.
- محصولات
- سشوارها، اتوهای موی آهنی و دیگر دستگاهها
- نوارها، کلیپسها و نوارهای لاستیکی
مدلهای مو
استفاده از برخی روشهای بستن مو به مدت طولانی مانند دم اسبی و بافتن مو، میتواند موجب ایجاد نوعی از ریزش مو که به نام آلوپسی کششی شناخته شده است، گردد.
شستشو، خشک کردن و شانه کردن مو به روشهای نامناسب
انجام اعمال زیر اغلب موجب بروز ریزش و شکستن مو میشوند:
- شستشو با شامپو، شانه کردن یا براشینگ بیش از حد
- خشک کردن شدید موهای مرطوب با حوله
- براشینگ یا شانه کردن موهای مرطوب (به ویژه افرادی که ریشهٔ آسیایی یا قفقازی دارند)
لیزر درمانی
بررسیها نشان دادهاند که لیزر درمانی برای تحریک رشد مو در مردان و زنان مؤثر است. تحقیقات نشان میدهد که لیزر در سلولها جذب میشود و این امر موجب بهبود فعالیت سلولی میشود. تصور میشود که لیزر سبب فعال شدن سلولهای پیر میشود و کارایی آنها را در بهبود رشد موها افزایش میدهد؛ در حال حاضر مطالعات کافی برای اطمینان از نحوه چگونگی اثر درمان وجود ندارد. لیزر درمانی کم توان به طور معمول برای درمان آلوپسی آندروژنیک استفاده میشود که شکلی پیشرونده از ریزش مو است که مناطق مختلف رشد مو را به علت تأثیر DHT در بدن در این موارد تحت تأثیر قرار میدهد.
مزایای لیزر درمانی
- لیزر کم توان میتواند در مردان و زنان استفاده شود.
- اثرات نامطلوبی از درمان با لیزر کم توان گزارش نشده است.
- تمیز و بدون درد است.
- لیزر درمانی کم توان روشی نسبتاً ارزان است.
- لیزر درمانی کم توان نیاز به زمان زیادی ندارد.
- بعضی از دستگاههای لیزر کم توان قابل حمل هستند.
- رشد مو ممکن است در بالای سر و تاج و در خط موی پیشانی رخ دهد.
بهترین متقاضی
درمان ریزش مو با استفاده از لیزر کم توان دارای یک پاسخ پیش بینی شده با ماندگاری بالا برای افرادی است که به دلیل وجود مشکلات زیر قادر به انجام روشهای پیوند موی معمول نمیباشد:
- بیمارانی که در مراحل اولیه ریزش مو هستند، معمولاً افرادی که موهایشان را معادل با نوروود (Norwood ) یک تا 3 از دست دادهاند و یا رشد بیش از حد موها در بالای سر مواجه هستند، به طوری که انجام روش پیوند مو با استفاده از موهای پشت سر یا اهدا کننده موجب ایجاد شوک مو یا آسیب به مو در موهای در حال رشد میشود، در نتیجه باعث تسریع در روند ریزش موهای موجود خواهد گردید.
- زنانی که دچار یک الگوی ریزش موی کلی از جمله در ناحیه پشت سر و کنارههای سر هستند (معمولاً یک متخصص پیوند مو از این نواحی مو را جهت انجام پیوند مو برداشت میکند).
فرایند درمان
متخصصان از ابزار لیزر درمانی (اغلب به عنوان لیزر هود، لیزر هلمت یا لیزر کپ نامیده میشوند) با هزاران لیزر پزشکی که به مدت 15 تا 30 دقیقه در هر درمان در نزدیکی پوست سر قرار میگیرند، استفاده میکنند. در لیزر درمانی از نوعی نور استفاده میشود که طول موج خاصی را تولید میکند (معمولاً در محدوده 630 تا 670 نانومتر) و توانایی منحصر به فردی در جذب توسط فولیکولهای مو دارد. این نوع نور به پوست سر نفوذ میکند و سلولهای بنیادی اپیدرمال را که مسئول بازسازی فولیکولهای مو هستند را تحریک میکند. افزایش جریان خون در اثر لیزر باعث کمک به افزایش رساندن مواد مغذی و اکسیژن به فولیکولهای مو میشود. در نهایت، لیزر درمانی باعث تحریک فرآیندهای متابولیک برای رشد مو میگردد و به جلوگیری از ایجاد DHT در فولیکولها کمک میکند.
پس از لیزر درمانی
پس از انجام لیزر درمانی شما ممکن است سوزش در منطقه درمان شده را تجربه کنید که میتواند از 30 دقیقه تا 72 ساعت یا شاید بیشتر طول بکشد. فرآیند خنک کردن منطقهٔ تحت درمان را بلافاصله پس از اتمام درمان خود شروع کنید. شما میتوانید از روشهای بسیاری برای کاهش گرمای تولید شده توسط لیزردرمانی و کاهش التهاب استفاده کنید:
- به آرامی صورت خود با استفاده از یک صابون ملایم دو بار در روز (پوست خود را مالش ندهید) شستشو دهید.
- از اسپری آب یخ روی پوست 3 تا 4 بار در ساعت در زمانی که بیدار هستید استفاده کنید.
- پوست را با استفاده از فن خنک کنید.
نتیجه
نتایج حاصل از لیزر درمانی پس از دورههای مختلف برای متقاضیان مختلف متفاوت است. با این حال به طور متوسط متقاضیان بعد از حدود 26 هفته استفاده از لیزردرمانی به نتایجی دست یافتند. نتایج حاصل از لیزر درمانی در مناطق مختلف پوست سر ممکن است متفاوت باشد. درمان به طور بالقوه میتواند به خوبی در یک ناحیه پوست سر انجام شود و باعث رشد مو گردد، اما احتمال وجود نتایج مشابه در مناطق دیگر ممکن است وجود نداشته باشد و رشد مو در نواحی مختلف تحت درمان تصادفی و غیر یکسان خواهد بود.
لیز درمانی میتواند در خانه انجام شود یا انجام آن 2 تا 3 بار در هفته توصیه میشود. هر درمان بین 8 تا 15 دقیقه طول میکشد و نتایج قابل توجهی پس از 2 تا 3 ماه مشاهده خواهد شد.
جلوگیری از ریزش مو
پیشگیری از ریزش مو بستگی به علت اصلی ایجاد آن دارد. مراقبت مناسب از مو با استفاده از شستشوی مو با شامپو گام ابتدایی است اما احتمالاً مزایای کمی خواهد داشت. تغذیه خوب، به ویژه تأمین سطوح کافی آهن و ویتامین B، مفید است. درمان بیماریهای زمینهای مانند بیماری تیروئید، کم خونی و اختلالات هورمونی ممکن است در پیشگیری از ریزش مو مفید باشند.